Ete Ramazan ayı öncesi zam

Ramazan ayında et fiyatının sabitlemesi karşısında şaşkınlık yaşayan kasap esnafı şimdi de artan karkas et fiyatı karşısında eli kolu bağlandı.  Bazı zincir marketlerin Et ve Süt Kurumu (ESK)  ile anlaşarak etin kilosunu 399 liradan satmasına tepkiler sürüyor. Yerli besici karkas et fiyatlarında artış taleplerini sosyal medya aracılığıyla dillendirmeye başladılar.

ekonomim.com’da yer alan habere göre, İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi,  “Besicilerin et fiyatı artacak beklentisi ile mezbahaya hayvanını kesime göndermedi. Bu da piyasada arz sıkıntısı yarattı. Karkas etin bölgesel bazda kilosu 15 TL artırıldı. 13 Şubat itibariyle de kasaplar uygulamaya başlayacak” açıklamasında bulundu. Tüfekçi karkas ete gelen 15 liralık fiyat artışının tüketiciye yansımasının 20-30 lira olacağını belirtti.

SATIŞLAR CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ

Karkas etin kendilerine maliyetin 420 lira olduğunu söyleyen Prestij Et Evi sahibi Samed Burultay, meslek odasının yaptığı bilgilendirme ile 13 Şubat itibariyle karkas etin kilosunun kendilerine 435 liraya geleceğini belirtti. Zaten Ramazanda fiyat sabitlemesi, nedeniyle haftalık 1,5 tonluk satış hacminin yarı yarıya düştüğünü kaydeden Burultay, “Bir hafta önce kilosunu 700 TL’ye sattığım eti 600 TL’ye indirdim yüzüne bakan olmadı.  ESK’nın ithal et vermesi küçük esnafın işlerini baltaladı. Karkasın bize maliyeti belli buna işçi, kira ve diğer girdi maliyetlerini koyarsak en az 650-700 TL’ye satmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Karkas ete yarından itibaren gelecek 15 lira fiyata artışının kendi satış fiyatına 25-35 lira yansıtacağını vurgulayan Burultay, eti ucuzlatmak için ithalatın teşvik edilmesi yerine, yerli üreticiyi destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Yeşil hidrojen için kritik çağrı: Cari açığın kapanmasında stratejik rol oynayacak

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’nin yeşil hidrojen potansiyelinin cari açığın azaltılmasında kilit rol oynayabileceğini belirterek, hidrojen enerjisi için özel bir otorite atanması gerektiğini vurguladı. Avrupa’nın enerji dönüşümünü örnek gösteren Günay, Gökçeada ve Bozcaada’nın Yeşil Hidrojen Üretim Sanayi Bölgesi ilan edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Gece yarısı sürpriz mevduat faizi kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yatırım fonları ve kısa vadeli TL mevduatları için uygulanan yüzde 15’lik stopaj oranını 3 ay süreyle uzattı. Uluslararası finans kuruluşları, 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomi yönetiminin stopaj oranlarını düşürebileceğini öne sürmüştü.

İşçiler kendi bayramına eksik maaşla girdi

Deprem bölgesindeki inşaatların ana yüklenicisinin Emlak Konut ve TOKİ olduğunu hatırlatan Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut “İnşaatların neredeyse hepsinde maaşlar en az 2 ay geriden geliyor. Hak edişler gecikiyor.”

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan zarar değerlendirmesi: ‘Zarar eden tek biz değiliz’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genel Kurulu’nda yeni dönem için önemli kararlar alındı. Toplantıda, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu’nun yeni üyeleri belirlendi. Başkan Karahan, Banka’nın önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.

Yüksek enflasyon bütçeleri zorluyor: Asgari ücret açlık sınırının altında!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın raporuna göre, yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Ailelerin yaşam standartları, artan harcamalar karşısında büyük bir zorlukla karşı karşıya. Asgari ücret ve emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

Dev Alman bankasından Türk Lirası için kötü senaryo uyarısı!

Commerzbank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz adımlarına rağmen Türk Lirası’ndaki değer kaybının devam ettiğine dikkat çekti. Banka, para politikasındaki değişimlerin güveni zedelediğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir