AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Kuşadası’nda turizmciler sezondan umutlu

Aydın’ın turizm cenneti ilçesi Kuşadası’nda, otellerde Kurban Bayramı’nda yoğunluğun yüzde 100’ü bulması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) Tacettin Özden, “Yerli tatilciler evlerine döndü. Şu an otellerimizi yabancı turistler dolduruyor. Kuşadası’nda iyi bir turizm sezonu geçireceğiz” dedi.

Dolar ve euroda son durum ne? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (11 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,1910 liradan alınan dolar, 39,1930 liradan satılıyor. 44,8100 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 44,8120 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,2140, avronun satış fiyatı ise 44,9150 lira olmuştu. Serbest …

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 11 Haziran 2025 Çarşamba döviz fiyatları

11 Haziran 2025 Çarşamba günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Zirai don fiyatları uçurdu: Limonun tanesi 27 lira!

Türkiye’de 36 ilde etkili olan don olayı tezgahtaki ürünlerin fiyatlarına yansımaya başladı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde limon fiyatı yükseldi. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 lira. Bir yurttaş “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım ne yapayım” dedi.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 10 Haziran 2025 Salı döviz fiyatları

10 Haziran 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…