Enflasyon beklentileri yükseldi: Vatandaş karamsar, piyasalar temkinli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Açıkladı: Sektörel Enflasyon Beklentileri Revize Edildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025 dönemine ait sektörel enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan çalışmada, finansal ve reel sektör uzmanları ile imalat sanayi firmaları ve hanehalkının görüşleri derlendi. 12 ay sonrası enflasyon öngörülerinde yapılan incelemeler, tüm kesimlerde yukarı yönlü revizyonlar olduğunu gösterdi.

Piyasa Katılımcılarının Beklentisi Arttı

TCMB tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, finansal ve reel sektördeki uzmanların 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki aya göre 1 puan artarak %25,6 seviyesine yükseldi. Bu artış, fiyat istikrarı beklentilerinin henüz tam anlamıyla oluşmadığını gösteriyor.

Reel Sektördeki Endişe Artıyor

İktisadi Yönelim Anketi’ne göre, imalat sanayi firmalarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %41,7 seviyesine yükselerek 0,6 puanlık artış gösterdi. Bu durum, reel sektörün maliyet baskıları konusundaki kaygılarını yansıtıyor.

Hanehalkında Endişe Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yapılan Tüketici Eğilim Anketi’ne göre, hanehalkının enflasyon beklentisi %59,3 seviyesinde değişmeden kaldı. Ancak dikkat çeken nokta, enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı oranında yaşanan düşüş. Bu oran Nisan ayında %27,2’ye gerileyerek Mart ayına göre 4,1 puan azaldı. Bu durum, halkın enflasyonla mücadele konusundaki güveninin azaldığına işaret ediyor.

Beklentiler Arasındaki Uçurum Genişliyor

TCMB verilerine göre, finansal kesim iyimser bir iyileşme beklerken, reel sektör yüksek enflasyonun devam edeceğini düşünüyor. Öte yandan, hanehalkının büyük çoğunluğu hala ciddi bir fiyat artışı bekliyor.

Related Posts

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

‘POS cihazları üzerinden kara para aklama’ iddialarına MASAK’tan yalanlama

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca, bazı çevreler tarafından dile getirilen “Türkiye kara para ağına sürükleniyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, “MASAK, adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimizle sıkı işbirliği içinde kara parayla mücadelesini kesintisiz bir biçimde sürdürmektedir.” ifadesi kullanıldı.

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi tavan bilet ücretini açıkladı

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi uçuşlarının tavan bilet ücretini açıkladı. Tavan bilet ücreti 2 bin 850 TL olarak belirlendi. İşte detaylar…

EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

SGK sisteminde emeklilik, sigorta başlangıç tarihinden son ödenen prim gün sayısına kadar birçok değişkene bağlı olarak şekil alıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik planlaması ile ilgili detayları köşe yazısında ele aldı.

Teknoloji devinin geliri ilk çeyrekte arttı

ABD’li teknoloji şirketi IBM’in geliri, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 1 artışla 14,54 milyar dolara yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir