Fahiş fiyata iki ayda 454 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı Denetimlerinde Ceza Kesilen Firmaların Sayısı Arttı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iç piyasada istikrarı sağlamak ve tüketicileri korumak amacıyla gerçekleştirilen denetimler kapsamında 85.238 gerçek ve tüzel kişi incelendi. İlk iki aydaki denetimlerde 17.395 firmaya toplamda 454,3 milyon TL idari para cezası uygulandı. Sadece şubat ayında ise 9.606 firmaya 309,9 milyon TL ceza kesildi.

81 ilde faaliyet gösteren Ticaret İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde ise 62.328 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, toplamda 161,7 milyon TL ceza kesildi. Bu cezanın 106,1 milyon TL’lik kısmı sadece şubat ayında uygulandı.

SEKTÖR DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve marketlerde gerçekleştirilen fahiş fiyat denetimlerinde 22.033 gerçek ve tüzel kişi incelendi. Bu denetimlerde 629 kişiye toplamda 154 milyon TL ceza kesildi. Fahiş fiyat artışına yönelik uygulanan cezaların 126,7 milyon TL’lik kısmı bu denetimlerden kaynaklandı.

Aynı şekilde, kuyum sektöründe yapılan denetimlerde 56 kişiye 16,2 milyon TL, emlak sektöründe ise 40 kişiye 3,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNDE GÜVEN ARTIYOR

Bakanlık, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve temizlik ürünleri gibi tüketici ürünlerinde piyasa gözetimi ve denetim faaliyetlerini sürdürüyor. 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, 2025 yılı itibariyle yüzde 1,1’e kadar geriledi.

2025 yılında 821 firma denetlenirken, mevzuata uymayan 75 kişiye 7,9 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış ve taksitli satışlar gibi alanlardaki ihlaller nedeniyle 71,1 milyon TL ceza uygulandı. Sadece şubatta ise bu rakam 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti.

EN FAZLA CEZA İSTANBUL’DA

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri kapsamında en fazla ceza İstanbul’da kesildi. Kentte toplamda 125,6 milyon TL ceza uygulanırken, denetlenen firma sayısı ise 10.633 oldu. 2025’in ilk iki ayında toplamda 62.328 firma ve 5.396.387 ürün denetimden geçti.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan zarar değerlendirmesi: ‘Zarar eden tek biz değiliz’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genel Kurulu’nda yeni dönem için önemli kararlar alındı. Toplantıda, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu’nun yeni üyeleri belirlendi. Başkan Karahan, Banka’nın önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.

Yüksek enflasyon bütçeleri zorluyor: Asgari ücret açlık sınırının altında!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın raporuna göre, yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarda ciddi fiyat artışlarına yol açtı. Ailelerin yaşam standartları, artan harcamalar karşısında büyük bir zorlukla karşı karşıya. Asgari ücret ve emekli maaşları, temel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalıyor.

Dev Alman bankasından Türk Lirası için kötü senaryo uyarısı!

Commerzbank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz adımlarına rağmen Türk Lirası’ndaki değer kaybının devam ettiğine dikkat çekti. Banka, para politikasındaki değişimlerin güveni zedelediğini vurguladı.

Kriz ayında altına sarıldık

Vatandaşlar, İBB’ye yapılan siyasi operasyon ve Trump gündemiyle geçen mart ayında kuyumcularda 59 milyar TL’lik kartlı harcama yaptı.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.