IAEA, Kültürel Mirası Nükleer Tekniklerle Koruma Çalışmalarına Devam Ediyor

IAEA’nın Nükleer Tekniklerle Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), kültürel mirasın korunmasında nükleer tekniklerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak desteklediğini açıkladı.

IAEA, dünya genelinde uzmanlara ve kurumlara nükleer tekniklerin kullanımı konusunda destek vererek kültürel mirasın doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel tehditlerden korunmasını sağlıyor. IAEA tarafından yürütülen çalışmalarla, radyasyon temelli teknolojiler ile kültürel miras eserlerinin korunması hedefleniyor. Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi ve ARC-Nucleart ile Mısır Atom Enerjisi Kurumu gibi merkezlerde geliştirilen ileri teknolojiler sayesinde bu amaç gerçekleştiriliyor.

ARC-Nucleart Tesisinin Yönetim Başkanı Laurent Cortella, özellikle ahşap ve diğer organik malzemelerden yapılmış kültürel miras eserlerinin radyasyon teknikleriyle korunabileceğini belirtti. Gama ışınlarıyla yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin biyolojik tehditlere karşı etkili olduğunu vurgulayan Cortella, radyoaktif kürlemeli reçinelerin kullanımının da eserlerin dayanıklılığını artırdığını gösterdi. Bunun en güzel örneklerinden biri, gama ışınlarıyla restore edilen 15. yüzyıla ait ahşap Aziz Barbara heykeli oldu.

IAEA’nın kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘F22082’ kodlu Koordineli Araştırma Projesi, 20 ülkeden 21 kurumun katılımıyla gerçekleşiyor. Proje kapsamında bilgi paylaşımı, iş birlikleri ve yeni uygulamalar geliştirilerek kültürel mirasın korunması sağlanıyor. Son toplantı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir arkeolojik alanı ve ENEA’nın gama ışınlama tesislerini ziyaret ederek Ekim 2024’te Roma’da gerçekleşti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Mars’taki tuhaflık çözülmek üzere: Manyetik kanıtlar ortaya çıktı

Mars’ın günümüzde manyetik alanı yok ve bu durum, gezegenin atmosferinin zamanla yok olmasının başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın geçmişte bir manyetik alana sahip olduğunu gösteren güçlü kanıtlar bulmuş durumda. Fakat bu alanın yalnızca güney yarımküreyi kapsadığı düşüncesi, araştırmacıları yıllardır meşgul ediyor.

Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa Birliği, ABD’deki fon kesintileri nedeniyle zorluk çeken akademisyenlere daha yüksek hibeler ve araştırma özgürlüğü sunarak kendini güvenli bir araştırma destinasyonu olarak tanıtmayı hedefliyor.

Apple, iPhone üretimini Hindistan’a kaydıracak! Peki neden?

Apple, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarında satışa sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Hindistan’a kaydırmaya hazırlanıyor. Şirket bu hamlesiyle birlikte, Çin’e olan bağımlılığını azaltmayı ve yürürlüğe giren ek vergilerden kaçınmayı …

Japonya’da, halka şeklinde dünyanın en büyük ahşap yapısı inşa edildi

Japonya’da dünyanın en büyük ahşap yapısı tamamlandı. Grand Ring olarak adlandırılan halka şeklindeki yapı, 2 km çevre uzunluğuyla Guinnes Dünya Rekorları tarafından resmi olarak dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak tescil edildi. Geleneksel …

Google, Gemini’yi telefonlara yüklemesi için Samsung’a “çılgın paralar” ödüyormuş

Google hakkındaki anti-tekel davasında ortaya çıkan bir gerçek, şirketin Gemini’yi kullanıcılara kabul ettirmek için ne kadar büyük paralar ödediğini gösterdi.

Chrome tarayıcı, OpenAI’ın eline geçebilir!

Eğer Google Chrome’u satmak zorunda kalırsa, OpenAI popüler tarayıcıyı satın alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir