17 Ağustos 1999 günü Türkiye, sanayi ve üretim merkezlerinin yerle yeksan oluşuna tanıklık etti. Sabah saat 03:02’de meydana gelen 7,6 şiddetindeki deprem sonucunda 18 bin 400 kişi vefat etti, 50 bine yakın insan ise yaralandı. Sonradan yapılan açıklamalarda ise ölü sayısının en az 20 bin olduğu ifade edildi.
Türkiye’yi yasa boğan ve etkileri uzun yıllar devam eden bu depremin üstünden 24 sene geçti. Ne yazık ki, bu felaketten öğrenilmesi ve alınması gereken derslerin alınamadığı 6 Şubat 2023 Depremlerinde görüldü.
Marmara Depremi’nin 24. yılında, kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anarken, o mahşer gününü gelin tekrar hatırlayalım.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu topraklar, tarihin en eski çağlarından bu yana hep şiddetli depremlerin yaşandığı bir coğrafya oldu. 20. yüzyılın son aylarında ise Türkiye, büyük Marmara Depremi ile sarsıldı.
Türkiye’nin “Sesimi Duyan Var mı” haykırışıyla tanıştığı bu felaketin ardından Türkiye’de günler sürecek bir can pazarı başladı.
Günler süren kurtarma çalışmaları sonucunda en az 18 bin kişinin öldüğü, 49 bin kişinin yaralandığı tespit edildi. 505 kişi ise sakat kaldı.
Gölcük depreminin vurduğu coğrafya, Türkiye ekonomisinin de kalbinin attığı yerdi. Çok sayıda fabrika büyük çaplı hasar aldı. Ekonomi bir anda yerle yeksan oldu.
Türkiye’deki deprem o günlerde dünyanın bir numaralı gündemine yerleşti. 52’den fazla ülkeden yardım ekipleri Türkiye’ye gelerek kurtarma çalışmalarına katıldı.
Üçlü koalisyon zaten ekonomik açıdan istikrarsız ve sıkıntılı bir ülke yönetiyordu, depremin indirdiği darbe muhalefetin sesini daha fazla yükseltmesini sağladı. Deprem sürecindeki yolsuzluk iddiaları ülkede uzun süre gündemin merkezine oturdu.
Türkiye, 17 Ağustos 1999 felaketinin daha büyüğünü, 24 sene sonra 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşadı.
17 Ağustos 1999 Depremi’nin 24 yılında, depremde vefat eden vatandaşlarımızı saygıyla anarken, yakınlarına da dayanışma duygularımızı iletiyoruz.