TBMM Genel Kurulu’nda Zeytinlik Alanların Madencilik Faaliyetine Açılmasını İçeren Kanun Teklifi Görüşmeleri Devam Ediyor
TBMM Genel Kurulu’nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını da içeren torba kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor. Milletvekilleri birer dakika söz alarak, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank’a kanun teklifine ilişkin sorularını sordular.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, zeytinin Anadolu’nun hafızası olduğunu ve bir hayat olduğunu belirterek, zeytinliklerle ilgili teklifin geri çekilmesi gerektiğini savundu. Milletvekilleri, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank’ın yanıtlarını dinledi.
Varank: “Kanun Çalışmalarıyla Türkiye’nin İhtiyaçlarına Yanıt Vermeye Çalışıyoruz”
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank, milletvekillerinin sorularına cevap verirken, kanun teklifi sürecine ilişkin detayları paylaştı. Varank, kanunun enerji ve maden sektörü ihtiyaçlarına yönelik olduğunu vurguladı ve yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılmasını sağladığını belirtti.
Varank, Muğla bölgesindeki santrallere ilişkin yapılan açıklamaların ardından, zeytin ağaçlarının taşınmasına ilişkin tartışmalara da yanıt verdi. Kamu yararı gözetildiğini savunan Varank, zeytin ağaçlarının taşınması gerektiğini ve maden sahalarının rehabilitasyonu için kaynakların artırıldığını söyledi.
Muhalif Partilerden Tepkiler
DEVA Partisi Grup Başkanvekili Sezai Temelli, kanunun toplumun rızasına dayanmadığını ve zeytin ağaçları altındaki kömüre stratejik maden denmesini eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise zeytin ağaçlarının kesilerek elektrik üretimine karşı olduklarını belirterek, metinde düzeltilmesi gerektiğini savundu.