Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Ekonomist Alaattin Aktaş: Hazinenin uzun vadeli borçlanmasının nedeni enflasyonun düşeceğine inanmamaları olabilir

Kuşadası’nda turizmciler sezondan umutlu

Aydın’ın turizm cenneti ilçesi Kuşadası’nda, otellerde Kurban Bayramı’nda yoğunluğun yüzde 100’ü bulması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı (TÜROFED) Tacettin Özden, “Yerli tatilciler evlerine döndü. Şu an otellerimizi yabancı turistler dolduruyor. Kuşadası’nda iyi bir turizm sezonu geçireceğiz” dedi.

Dolar ve euroda son durum ne? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (11 Haziran 2025)

Serbest piyasada 39,1910 liradan alınan dolar, 39,1930 liradan satılıyor. 44,8100 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 44,8120 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,2140, avronun satış fiyatı ise 44,9150 lira olmuştu. Serbest …

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 11 Haziran 2025 Çarşamba döviz fiyatları

11 Haziran 2025 Çarşamba günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Zirai don fiyatları uçurdu: Limonun tanesi 27 lira!

Türkiye’de 36 ilde etkili olan don olayı tezgahtaki ürünlerin fiyatlarına yansımaya başladı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde limon fiyatı yükseldi. Kilosu 100 liradan satılan limonun tanesi ise 27 lira. Bir yurttaş “Çok pahalı alınıp yenmez. Limon tuzu kullanacağım ne yapayım” dedi.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 10 Haziran 2025 Salı döviz fiyatları

10 Haziran 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…